Aslında Potuş'a süper eğitim verdiğimizi söyleyemesemde en azından bizim kuzu çok zararsızdır.
Potuş ilk merhaba yazımızda anlattığımız gibi 2 aylıkken annesinden ayrılmış, bir hafta bir ailenin yanında kalmış ama onlar bakamadıkları için bize gelmişti. Yavru köpek bakımı hakikaten zor. Potuş'u evde annesinin yanında gazete kağıdına alıştırmışlardı ama şapşal şey ön ayakları gazetede arka ayakları dışarda şaaaar diye işerdi.
Kaç vileda heba ettik o dönemde allah bilir. Size tavsiyem yavruyu dışarı alıştırmanız, mümkünse sadece aşıları tamamlanmadığı için evden çıkmasının yasak olduğu dönemde gazete kağıdına alıştırmanız. Çünkü koku yapıyor ve çöpe koyduğunuz kağıt yığını da dev boyutlarda oluyor.
Bizim oğlan pek titizdi. Azıcık çiş olsa kağıtta yapmaz gider halıya-taşa önüne neresi gelirse oraya yapardı..
Sanırım 8 aylık falandı dışarıya alıştırma işi başladı. Öncelikle oyundan sonra veya uyandıktan sonra hemen dışarı çıkarın. Ya da benim yaptığım gibi 2 saatte bir dışarı çıkarın. İlk başlarda yani 2-3 gün bizim Potuş dışarda işini yapmaz koşa koşa eve gelir doğru gazete kağıdının üstüne gider çişini yapardı. Onun için hemen gazete kağıtlarını kaldırdık. O günden sonra dışarıya iyice alıştı.
Yavruların ilk 1 sene tuvaletini tutmasını boşuna beklemeyin. Bağırsak sistemleri tam oturmadığından kazalar kaçınılmaz olacaktır.
Şimdi Potuş sabah ve akşam 2 kere tuvalete çıkıyor ve onun dışında hiç eve yaramazlık yapmıyor.
Dişleri kaşındığı için yavrular eliniz dahil herşeyi kemirme eğilimindeler. Tavsiyem hemen kemirirken yakalarsanız ceza verin yoksa anlamayacaktır. Bizim cezamız kabahatin büyüklüğüne göre 20 dakika ile 3 saat arası çamaşır makinasının olduğu küçük odada kapalı kalmaktır. Ama ışık açık olmalı. Bu cezanın dışında kızmak,kötü kötü bakmak ya da ilgilenmemek gibi cezalarımız da var. Bunlarda etkilidir..
Ben beceremedim ama size tavsiyem yürüyüş eğitimi muhakkak verin. Yoksa bizim paşanın yaptığı gibi başka köpek peşinde koşarken benim gibi ayağınızı kırabilirsiniz. Önce tasmayı kısa tutun hatta iki eliniz kayışta olsun ve o sizi her çekelediğinde bıkmadan usanmadan sizde onu kendinize doğru çekip olması gereken yerde tutun. Ben evde bütün gün yanlız diye hadi dışarda tasma elverdiğince koşuştursun diyorum ama bazen böyle ayağımızı kırıp elimize veriyor potuş efendi.
Dışardan asla yemek vermeyin ve başkasından da kim olursa olsun yemek almasına izin vermeyin. Çünkü bazı kötü niyetli kişiler onları yemek vererek zehirlemek isteyebilir..
Biz dayanamayıp bazen peynir-yumurta-yoğurt-meyve verdiğimizde daha doğrusu ben o acıklı bakışlara dayanamayıp verdiğim her seferde alerji oluyor.
Yatağa alıştırmayın. Ben alıştırdım maalesef şimdi yatak bizim beyefendinin. Bizi ittirerek kendine yer açıyor, yastığa başını koyup sırt üstü uyuyor maymun. Gerçi ilk zamanlar her yatağa geldiğinde yere indirdik ama biz uyuyakalınca hop gene yatağa geliyor uykusuna kaldığı yerden devam ediyordu.
Sözün kısası kesinlikle şımartmayın, tutarlı olun, cezaları dozunda ve yerine göre uygulayın. Ceza bitiminde hala küs durmayın çünkü o çoktan unutmuş oluyor. Onu ceza bitiminde sevin muhakkak.
Sizlere kolay gelsin diyorum köpüşlerle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder