8 Aralık 2010 Çarşamba

İdil'in kitaplığına yeni eklenenler

Yılbaşı öncesi-doğum günü sonrası her gece 2 kitap okutan, her gece değişik kitap okunmasını isteyen, her gece "süpriz kitap" bekleyen İdil'e yeni kitap almak farz olmuştu.
Bunun öncesinde çerez mahiyetinde T.imaş Yayınları'nın Masallar'ından

Sinbad
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler
Güzel ve Çirkin
Rapunzel
Alaaddin

Ayrıca Mükemmel Prenses - Cesur Zeynep almıştık.

T.imaş yayınları zaten dini bütünlerin, belliydi. Ancak önceki aldığımız mini boy kitaplarda olmayan özellikler bu masal kitaplarında mevcut.
Mesela Sinbad. Sinbad Allah'a dua ediyor, mallarını paylaştırıyor vs. Bir zamanlar Kanal 7'deki Şirinler dizisinde yengemin rastladığı
"Şirin Baba nerde?"
"Cuma namazına gitti"
diyalogu benzeri orjinali bozarak kitapları yayınlıyor.
Misal Güzel ve Çirkin'de güzelin kibirli, zenginlik meraklısı 2 kız kardeşi var, babası tüccar vs.
Salak gibi içine bakmadan almışım, okudukça çocuğun kafasına şimdiden sokmak istemediğim kavramları tanıştırmamak için kitapları arka raflara sakladım.

Bu konuda Yumurcak'tan da çok şikayetçiyim. Ramazan ayında iftar geç olduğundan ben eve geldiğimde İdil'in seyrettiklerini gördüm. Tam iftar saati çocuk muhabir gidip dışarda çocuklara soruyor
"Annen-baban oruç tutuyormu?"
"Sen hiç oruç tutuyor musun?"
"Ramazan'da sahura kalkıyormusun?"
"Ramazan'ın en çok neyini seviyorsun?"
SANA NE?
Bu yaşta çocuklara bu bilgileri AİLE verir. Sana ne anne-baba oruç tutuyor mu, tutmuyor mu? Bu Allah'la Kul arasında kalması gereken konuyu neden soruyorsun, daha doğrusu sorduruyorsun? Ama seyrettirmesen bu sefer yok Calliou diyor, yok Lupdido ve Petunya diyor, yok Lui resim çiziyor diyor. Hiç biri olmaza habire oyuncakların reklamları yapıldığı için ille de Yumurcak! Ben tercihimi TRT Çocuk'tan yana kullanırım.
Neyse konu nereye geldi!

Mükemmel Prenses güzel bir kitap, çizimleri güzel, diyaloglar güzel. Zeynep normalken herşeyden korkuyor ama Mükemmel Prenses olduğunda korkusuz. İdil'in lüzumsuz korkularına iyi gelebilir diye almıştım. Alınabilir ama 10 TL eder mi? Etmez bence. İndirimli bulursanız alın.

Daha önce çok tereddüt edip aldığım Sakar Cadı Vini'yi pek beğendi İdil. Bende yaş olarak 5-8 aralığı verilmesine rağmen serinin

Sakar Cadı Vini'nin Süpürgesi
Doğum Günü
Ejderhası
Sihirli Değneği
Yaz Tatili
Kış Macerası
ve Uçan Halısı'nı aldım.
En çok beğendiğim yönleri ders verme gibi bir kaygısı yok. Resimler cici değil ama karekter sahibi, orjinal çizgiler. Misal Vini cadı ama sakar. Hep yanlış şeyler yapıyor ama uğraşıyor ve hatasını düzeltiyor. Kış Macerası'nda soğuktan bıkıyor ve bahçesini günlük güneşlik yapıyor. Hatasını anlaması için hayvanların kış uykusundan erken kalkması, çiçeklerin vakitsiz açıp solması, evin bahçesinin insanlarla ve onların çöpleriyle dolması yetiyor. Herşeyin, mevsimlerin bile birden fazla sebebi, faydası olduğunu anlıyor. Kitapların her ön ve arkasında ilk okul öğrencilerinin Vini ve kedisi Vilbur'u kendi gözleriyle görüp çizdikleri resimler yer alıyor. Bizde olsa para verip profesyonel birine çizdirirler ama adamlar çocuklarına ve onların yaptıklarına değer verip, tüm dünyada yayınlanan kitaplarda amatör ilkokul çocuklarının resimlerine yer vermişler.

Bize ağır gelen Tübitak yayınları'ndan bu sefer öykü tarzına yakın
Deniz Kıyısında
Karlı Bir Gün
Rüzgarlı Bir Gün
kitaplarını aldım. Çizimleri çok güzeş, kış mevsimini, kar'ın neden yağdığını, rüzgarın neden estiğini, denizde neler olduğunu anlatıyor. Sıkmıyor. İdil'in ilk kez sevdiği Tübitak erken çocukluk kitapları.

Daha evvel hareketli kitaplardan alıp pişman olduğum Tavşan Peter'in diğer arkadaşı Jemima Pamuk Ördek'in Masalı
Bu da çok güzel alınası bir kitap. Kuluçkaya yatmasına izin vermeyen çiftçiye kızan Jemima Pamuk Ördek çiftlikten ayrılır. Herkese güvendiğinden bir tilkinin tuzağına düşecekken köpekler tarafından kurtarılır. Çizimleri MÜKEMMEL!

İdil'in şu ara sevdiği Çilek Kız'la ilgili
Çilek Kız Deniz Kenarında
bence manasız ama sevenleri için okunası bir kitap. İdil beğendi.

Ayrıca Winnie the Pooh'la ilgili
Işık
Her ikisi de fiyat olarak uygun, sayfa sayısı az, sevilen karekterler. Alınabilir.

İdil'in rüyalardan korkması sebebiyle aldığım, yine Tübitak'tan
Korkmuyorum! Korkudan cesarete
Bu işte hakikaten güzel. Korkuların herkes için var olduğunu, zamanla geçeceğini, korkmamak için neler yapılabileceğini anlatan çok güzel bir kitap. İlk kez dün akşam okuduk ve sürekli sorduk. Başkalarının da korkması onu şaşırttı, hele korkuların büyüdükçe geçeceğini öğrenmek hoşuna gitti. Şiddetle tavsiye ederim.

Ve son olarakta yine İş Bankası yayınlarından
Mamutlu Börek Taş Devri
Nasıl güzel bir öykü, nasıl sevimli çizimler anlatamam. İdil bayıldı!
Mağara adamı açtır, sürekli sebze-meyve yemekten bıkmıştır. Mamut yemeğe karar verir. Bakar ki Mamut çok büyük, arkadaşlarından yardım ister. Hepsi birşeyler katar. Kimi mızrak yapar, kimi çömlek, kimi araba. Tam Mamutu avlayacakken Mamut ailesi gelir ve bizimkiler gene meyve-sebzeye tailm eder. Akılda kalıcı adlar ve öykü. Mukakkak alın derim.

Güzel ve eğlenceli okumalar. Sizden de tavsiye bekliyoruz.

2 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bişey söylemcem !!
Çok Bozuuğum :((((
*****

ayşenim harika seçim yapmışsın..
tüm eşe dosta bu seçimini önermek istiyorum.
bende uyandım sayende,
malum en küçüğümüz 22 yaşında :))
anca torunlara saklamalı bu fikirleri :))
sevgiler canım benim.

aysencifci dedi ki...

Hayrola Nunu'cum? Neden bozuldun? Biz birşey yapmadık inşallah seni üzecek?
Çok öptüm seni