15 Eylül 2010 Çarşamba

İdil'in kitaplığından



Hep söylüyorum. İdil'e en fazla parayı kitaplar için döküyorum. İlk kitabını da 3 aylıkken almıştım. Uzun süre çok haşır neşir olmasa da, biz evde onun yanında çok kitap okuyamasak ta en nihayet İdil kitapları sever oldu.


O kadar mutluyum ki bundan! Her gece kitap okutuyor, gün içinde de arada kitap okutuyor, asla "yok" demiyorum, "yorgunum" demiyorum, "sonra okuruz" demiyorum.


Yeter ki kitapları sevsin.


Rahmetli babacım bize kitap getirir dururdu, o dönemde ansiklopediler, Milliyet Çocuk'lar vardı, bize taşıdı durdu, sayesinde 3 kardeşte kitap okuruz ve severiz.


Kişisel tarihimiz ya bu blog bizim, yazalım da ilerde İdil hangi kitapları okumuş hatırlarız. İdil yaşıtı çocuğu olan anneler de belki bizden görür ve alır ya da kaçarlar bu kitaplardan.


Bu ve bu yazımda anlatmıştım bazı kitaplarını, o günden bu güne şu kitaplar eklendi.




Çıkartmalara deli olduğundan ve hayvanları da sevdiğinden








Kız çocukları için Peri ve Prenses severlere hitap edecek




Tiger ve Pooh delilerine tam 200 çıkartmalı bu kitap- yanlız dikkat edin sonra bu çıkartmaları başka yerlere yapıştırmasın, bizim salonda bir duvar komple kaplanmıştı, ıncık cıncık bir sürü çıkartmayı söktük. Allah'tan kolay sökülüyor.


Mevsimleri anlatmak için aldığım Winnie ile 4 mevsim


Bundan daha yararlı olarak her mevsimi ayrı kitapta anlatan ve çizimleri çok güzel olan seri - linkini bulamadım, bir ara resmini çeker yayınlarım.


Pamuk Prenses delisi için bu kitap



Çıkartma kitapları işe yarıyor, en azından çıkartmalar çocuğun ilgisini çektiğinden ve gölgelerle çıkartmaları eşleştirmesi gerektiğinden biraz uğraştırsa da uzun süre oyalanıyor ve kitap sevdiriyor.



Dora seven kızıma şekli değişik diye bu kitabı aldım, içindekiler fena değil de şu Dora ve Diego'nun ingilizce öğretme diye kasmaları benim gıcığıma gidiyor.


Yine Winnie sever ve mıknatıslı kitapları sever kızıma bu kitap- gerçi içindeki mıknatıslı parçalar hem çok az hemde küçük olanlar hemen yırtıldığından ben pek memnun kalmadım ama kızım sevdi



Duyular- matematik işlemleri vs gibi konulara hafif başlangıçlar için fiyatları da uygun olan Tübitak'ın okul öncesi yayınlarından











Tübitak benim kıza ağır geldi, henüz ilgiyle yaklaşmadı. Bende kaldırdım kitapları biraz zaman geçsin, tekrar ortaya çıkarırım.


İlgililere- otoritelere-bilenlere soruyorum, 2006 Aralık doğumlu bir çocuk matematik alıştırmalarına hafiften başlamalı mı? Yoksa çok mu erken?



Benim pek kişisel olarak sevmediğim ama alt ıslatma-yemek yememe konusunda belki biraz yumuşatır diye aldığım Cemile serisi. 22 kitabı birden sırf yanında Cemile'nin ayısı Tombiş'i de veriyor diye aldım. Kitapların çizimi güzel, Tombiş çok küçük, dili kötü, içerik ve içindekiler kötü.

Verdiği mesajlar işe yaramaz.



Onun yerine Selda'nın önerdiği bir dolap kitaptan bulduğum Lili'nin 7 çocuğu serisi








ilaç niyetine bu seriyi muhakkak alın, bir kere kısa olduğu için sıkmıyor, ders vermiyor, çizimler dikkat çekici şekilde çocuk elinden çıkmış gibi, kelimeler çok akılda kalıcı. İdil

"Benim 7 çocuğum var, bu onlardan biri, ismi... " diye hemen ezberledi bile.

En çok okuttuğu ise yemek seçenler için olan "Dondurma yok mu Peli?"



Aslan seven İdil için düşünmeden aldığım Kütüphanedeki Aslan. İlk geldiği gece peşpeşe 4 kez okundu. Boyut olarak büyük, rahat çeviremiyor ama yastığının altında onunla uyuyor.

Muhakkak alın diyebilirim.



İsim olarak korkutucu gelse de Ev Canavarları Seri'si. Çizimler sevimli, içindeki yazılar daha büyük çocuklar için uygun ama mesela onu ağlatan Hırçınella diye bir canavar olduğuna inanmak İdil'i sevindirdi. Bazen ağladığında "Git Hırçınella! Başka çocukları ağlat! İdil ağlamak istemiyor" dediğimde "Gitmesin Hırçınellaaa!" diye onu savunacak kadar sevdi ev canavarlarını:)


Bu yaşta hem canavarlara inanıp hem de çok iplemiyorlar, o yüzden korkar zannetmeyin.

Ayrıca tembellik canavarı (adını unuttum) ve karanlıktan korkmamıza neden olan Zifiray Loş çok tatlı tipler.



Dünya üzerinde bizden farklı insanların da yaşadığını anlatmak için aldığım bu kitap ise hem çizim, hem içerik açısından çok güzel. Boyutu büyük olsa da yinede "gezegen" lafını öğrenmesi bile benim için hoş oldu.



Film izlemesine güvenerek aldığım, yaş grubu belirtilmeyen sihirli okul otobüsü serisi (link sadece en son vcd'nin ama diğer 9 vcd'yi buralardan bulabilirsiniz) yine bize biraz büyük geldi. İlerki günlere saklandı.



Sizin sevdikleriniz neler oldu? Önerileriniz var mı?


Bol okumalı günler diliyorum. Anne kitaplığında buluşmak üzere....


3 yorum:

ELİF dedi ki...

Ayşenim, biz de her akşam okuyoruz aslında okumaya çalışıyorum, sürekli soru soruyo ya sürekli:))

Belkıs dedi ki...

tübitaka ecede pek ilgi göstermedi neden ki acep???

aysencifci dedi ki...

Elif'cim o soru sorma işi bitmez! 1500 kez izlediği çizgi filmi bile "neden yaptı?" diye diye seyrediyoruz. Öğreniyor diye teselli ediyorum kendimi ama bazen "sence neden?" diyorum, o da bana hala "neden???" diyor. Allah'ım bitmez bir sarmal bu:)D
Belkıs, acep yaşlarımı erken? Ama üstünde "okul öncesi" yazıyor?
Biraz daha bekleyelim bakalım.
Öptüm sizi ve kızları.